Image
Onderhoud Saxofoon

Onderhoud Saxofoon

Een onderhoudsbeurt voor een saxofoon is een heel karwei en vergt uren werk. Op de eerste plaats wordt de saxofoon helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw gepoetst en wordt er olie ververst. Als er een totale revisie nodig is dan worden ook de polsters van de saxofoon vervangen.

De polsters zijn er in verschillende maten en kwaliteiten. Zo zijn er polsters voor de sopraan saxofoon, de alt saxofoon, de tenor saxofoon de bariton saxofoon en de bas saxofoon. Polsters kunnen voorkomen uit gewoon geitenleer of lamsleer, de duurdere varianten bestaan uit kangoeroe leer, deze zijn absoluut waterafstotend. Het aanbrengen van de kangoeroe leren polsters vergen een speciale techniek waardoor de polsters zich helemaal moeten aanpassen aan de specifieke maat van de betreffende klep.

Uiteraard zit er een behoorlijk prijsverschil tussen al deze saxofoon polsters in. De polsters hebben een bepaalde levensduur en is afhankelijk van de behandeling van de saxofoon. Zodra een saxofoon herhaaldelijk buiten in actie komt en veel in verschillende weersomstandigheden geraakt dan is het altijd vele malen beter om te kiezen voor de kangoeroe leren saxofoon polsters. De andere polsters gaan een stuk minder lang mee maar bij een goede behandeling en onderhoud van de saxofoon wordt er ook altijd automatisch gekeken in welke staat de saxofoon polsters zich bevinden.

Ze kunnen altijd namelijk met een speciale vloeistof die enkel en alleen dient voor de behandeling van de saxofoon polsters. Daardoor kunnen ze weer een aantal jaren voor heel veel speelplezier zorgen! De saxofoon bestaat sinds de 19e eeuw en is ontworpen door de Belgische uitvinder Adolph Sax, deze vintage saxofoons zijn er nog. Er zijn vintage saxofoons (veelal Amerikaanse en Franse saxofoons) die nog veel geld opbrengen en vaak worden deze saxofoons dan ook naar mijn werkplaats gebracht om ze weer helemaal optimaal te laten functioneren.

Uiteraard is dit een andere uitdaging dan de normale onderhoudsbeurten en revisies. Vaak is zo een saxofoon in een hele slechte staat en ontbreken er onderdelen van. Deze worden in kaart gebracht en zoveel als mogelijk gekopieerd met hetzelfde materiaal als waarmee ze origineel gemaakt zijn. Uiteraard vergt dit enorm extra veel tijd maar als het eenmaal zover is dat een hele oude antieke saxofoon weer nieuw leven in is geblazen (letterlijk en figuurlijk) dan is dat een geweldige ervaring!

De oude saxofoons staan in een andere stemming en hebben maar al te vaak minder kleppen waardoor de moderne saxofonist er meer moeite mee zal hebben om de sax te bespelen met name de twee afhankelijke oktaaf kleppen, bij de moderne sax zijn de twee oktaaf kleppen aan elkaar gekoppeld en dus veel handiger te bespelen. De saxofoon is nog steeds een van de meest populaire blaasinstrumenten over de hele wereld!

Onderhoud van uw saxofoon nodig?

Neem dan contact met ons op om uw saxofoon weer nieuw leven in te blazen!